Logistiek & omgeving

Logistiek & omgeving

bij bol.com

Logistiek_omgeving
Content_stack-BOL.COM_DUURZAAMHEID_BOSJEWILDGROEN_01-CROP_LR.jpg

Klimaatneutraal gecertificeerd

Om onze reductiedoelstellingen te behalen, hebben we ons laten toetsen aan de criteria van de Climate Neutral Group. We kunnen nu met trots zeggen dat we vanaf 2022 al een klimaatneutraal gecertificeerd platform zijn!

Dat betekent dat de CO2-uitstoot van onze processen volledig in kaart is gebracht en reductiedoelen zijn opgesteld volgens het Parijsakkoord. Zo vergroten we onze positieve impact terwijl we blijven werken aan het reduceren van onze CO2-uitstoot. Vanaf 2022 compenseren we de restuitstoot van bol.com én van de verkooppartners die via het platform verkopen.

Duurzame ambitie uitgebreid

We nemen de uitstoot van onze gehele organisatie en operatie mee vanaf het moment dat het pakket aankomt in het logistieke warehouse tot aan de deur van de klant, voor zowel de verkopen via bol.com als voor de verkopen via de partners van het platform. De berekening voor bol.com is inclusief de impact van fulfilment centers, kantoren en serverlocaties. Ook het energieverbruik, verpakkingen en bezorging zijn hier een onderdeel van. Voor verkooppartners is hiervan een inschatting gemaakt.

Dit betekent dat we niet alleen onze eigen directe CO2-uitstoot willen terugbrengen maar ook die van de operationele uitstoot veroorzaakt door de verkopen van de ondernemers op ons platform. De productie van producten door onze leveranciers wordt hierin niet meegenomen.

Content_stack-9.Hand-kwaliteit-assortiment.jpg

Toetsing klimaatneutraal

De CO2-uitstoot van zowel de bol.com operatie als van de verkopen via het platform, de reductiemaatregelen en de compensatie worden jaarlijks streng gecontroleerd door een onafhankelijke auditor. De auditor checkt of deze voldoen aan de standaard van Climate Neutral Group. Dit betekent dat we voldoen aan de criteria vanuit de Climate Neutral Standaard voor onze CO2-voetafdruk, behaalde reductie en compensatie.

Dat we klimaatneutraal gecertificeerd zijn, betekent dat we minimaal voldoen aan de CO2-uitstootreductie vereist door de Overeenkomst van Parijs en dat we de restuitstoot compenseren. Dat betekent natuurlijk niet dat we nu klaar zijn, we blijven onze uitstoot verder reduceren. Ook gaan we de komende jaren onze partners helpen hun uitstoot verder te verminderen.

Hoe we compenseren

We kunnen niet alle uitstoot van de ene op de andere dag volledig reduceren. Daarom zullen we altijd een (steeds kleiner) deel moeten compenseren. We kiezen er nu voor om de restuitstoot van het gehele platform volledig te compenseren vanaf 2022. Ondertussen werken we aan het verder verlagen van onze uitstoot.

We compenseren evenveel CO2 als we nog uitstoten. Deze uitstoot is gebaseerd op de verwachte uitstoot van 2022 en wordt jaarlijks getoetst door een onafhankelijke auditor.

Content_stack-2023_NBA_Q2_Verduurzamen.jpg

Klimaatprojecten

We compenseren 66% van onze restuitstoot in een VSC Nederlands biogas project. Melkkoeienmest wordt omgezet in elektriciteit, wat CO2 en methaan-reductie oplevert en hierdoor bijdraagt aan CO2-reductie, circulaire landbouw en de oplossing van het stikstofprobleem.

De overige 33% wordt gecompenseerd in een VSC herbebossingsproject in Tanzania. Dit project richt zich op CO2-onttrekking en -opslag door herbebossing van aangetast bosgebied. Het helpt de biodiversiteit te verbeteren en de oorspronkelijke ecosystemen te herbouwen.

De twee klimaatprojecten waarin wij investeren zijn gecertificeerd volgens de Verified Carbon Standard (VCS). Hierop vindt een onafhankelijke controle plaats die garandeert dat de CO2 compensatie daadwerkelijk plaatsvindt.

Content_stack-C61A9515.jpg

Duurzamere kantoren

Sinds 2020 bestaat 100% van de door bol.com gebruikte energie in onze gebouwen uit Nederlandse wind- en zonne-energie. In al onze fulfilment locaties, de kantoren én het datacenter. Op het dak van ons fulfilmentcenter in Waalwijk zijn 13.000 zonnepanelen te vinden.

Warmtekoudeopslag zorgt voor een duurzaam klimaatsysteem in ons kantoor in Utrecht. Ook scheiden we ons afval in drie stromen en verduurzamen we door bijvoorbeeld over te gaan op LED-verlichting. En in de restaurants van onze kantoren worden veel gezonde en biologische maaltijden bereid. Met de seizoenen mee, met zoveel mogelijke lokale ingrediënten en met vegetarische alternatieven. We verduurzamen onze catering door bijvoorbeeld geen wegwerpplastic en PET-flessen meer te gebruiken.

Content_stack-20211207_Bol_Pijlers_Hartje_012_gecentreerd.jpg

Duurzamer fulfilmentcenter

De omvang van ons fulfilmentcenter in Waalwijk telt bijna 16 voetbalvelden. Dankzij deze ruimte kunnen alle partners die via bol.com verkopen, gebruik maken van de voordelen die het fulfilmentcenter biedt, zoals opslag, innovatief verpakken en efficiënte sortering en logistiek.

Het fulfilmentcenter is een van de meest duurzame logistieke gebouwen van de Benelux. Zo wordt volop gebruik gemaakt van lokale wind- en zonne-energie, warmte-koudeopslag en opgevangen regenwater. Vogels, vleermuizen en bijen mogen er logeren in speciale nestkasten.

Het volledig CO2-neutrale gebouw werd in maart 2017 beloond met de internationale BREEAM Award: de meest prestigieuze duurzaamheidsprijs voor industriële gebouwen. Ook de uitbreiding, die het fulfilmentcenter twee keer zo groot maakt, is gebouwd volgens de hoogste BREEAM-certificering.

Content_stack-2021_Q2_B2B_Container_begrippen2481_Verpakkingen.jpg

Verduurzamen verpakkingen

We willen de invloed van onze verpakkingen op het milieu tot een minimum beperken. In 2025 moet 100% van de kartonnen dozen die we gebruiken CO2-neutraal of gerecycled zijn. Wanneer de originele verpakking van een artikel stevig genoeg is, laten we de herkenbare bol.com-doos al in z’n geheel achterwege. Het kartonnen restafval in ons fulfilmentcenter wordt 100% gerecycled.

Daarnaast versturen we 75% van onze pakketjes zonder opvulmateriaal. En we werken met een groeiend aantal geavanceerde inpakmachines die precies op maat inpakken om ‘loze lucht’ in pakketjes te beperken. Zo besparen we karton en kunnen we de logistiek efficiënter regelen. In 2020 gebruikten we al 12% minder verpakkingsmateriaal per item dan in 2019.

Raakt de verpakking van een artikel beschadigd tijdens het transport, dan herstellen we de doos met een stevige én duurzame sticker.

Minder kartonafval op straat

Nederlanders bestellen steeds vaker online en dat heeft een zichtbaar effect op straat. Met name gedurende de feestdagen ontstaan vaak stapels karton rond de papierbak. Deze zwervende dozen zorgen voor een vervuild straatbeeld en het karton is vaak niet meer geschikt om te recyclen. Om dit probleem aan te pakken, nemen we in eerste instantie maatregelen om het eigen kartongebruik te reduceren. Nu gaan we een stapje verder en onderzoeken we wat we kunnen doen aan het kartonafval op straat. In samenwerking met de gemeente Amsterdam hebben we op 10 en 11 december 2021 als test de Kartonvreter ingezet.

Cycloon bezorgt op de fiets

Vanaf mei 2022 is bol.com aandeelhouder van Cycloon. Bol.com heeft ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen en de samenwerking met Cycloon draagt daar substantieel aan bij.

Cycloon fietst in meer dan 60 steden en dat aantal is groeiende. Dit biedt voor bol.com en zijn verkooppartners de mogelijkheid om de verduurzaming van de groeiende markt van pakketbezorging te versnellen en de bezorgcapaciteit uit te breiden.

Levering met vrachtfietsen is uitstootvrij en houdt woonwijken veiliger. De bezorgers van Cycloon maken hierin het verschil, doordat ze worden aangedreven door ‘bruine boterhammen’. Daarnaast werken bij Cycloon honderden mensen met een (voormalige) afstand tot de arbeidsmarkt, waarmee Cycloon niet alleen een van de duurzaamste, maar ook sociaalste bedrijven van Nederland is.

De samenwerking tussen Cycloon en bol.com wordt visueel versterkt doordat op een deel van de vrachtfietsen en kleding beide merken zichtbaar zijn. De logo’s hierop zijn wit, en het Cycloon-rood en het bol.com-blauw zorgen voor een grote herkenning in het straatbeeld. Samen fietsen we de wereld mooier.

cycloon.jpg

Verduurzamenbezorging

We willen dat klanten in 2025 klimaatneutraal bij ons kunnen winkelen. Met PostNL, Cycloon en onze andere logistieke partners werken we samen aan het verder verduurzamen van de bezorging. PostNL zet in op het vergroenen van haar bezorgbussen door te kiezen voor groen gas óf elektrisch transport. 17% van onze pakketten wordt in woonwijken met de fiets of te voet bezorgd.

Daarnaast kunnen klanten onderweg naar huis of tijdens het boodschappen doen hun pakketje ophalen bij één van de duizenden bol.com-afhaalpunten. Deze zijn o.a. bij Albert Heijn (Nederland) en Delhaize (België) te vinden.

Door het delen van logistieke data ondersteunen we de e-commercesector bij de ontwikkeling van Bewust Bezorgd. Deze rekentool laat zowel consumenten als ondernemers zien wat de CO2-uitstoot is van de bezorging van een pakketje, en hoe dit milieuvriendelijker kan.

Content_stack-BOL.COM_SELECTCX_Retour-ophalen-2.jpg

Duurzamere retouren

We zien het als onze verantwoordelijkheid om onnodige retouren te voorkomen. Daarom doen we er alles aan om het aantal retourzendingen zo laag mogelijk te houden. Dit begint met uitgebreide productinformatie en reviews. Zo krijgen klanten vooraf een goed beeld van het artikel. Slechts enkele procenten van de bestellingen komen terug.

Van de artikelen die tóch worden teruggestuurd, is 70% nieuw, onbeschadigd, en in een dichte verpakking. Deze artikelen gaan weer terug de winkel in, net als in een fysieke winkel. Voor artikelen waarvan de verpakking geopend is maar die wel 100% in orde zijn, hebben we retourdeals. Na een grondige kwaliteitscheck worden deze artikelen opnieuw verkocht, maar dan met extra korting voor de klant.

Artikelen die niet geschikt zijn als retourdeal krijgen via wederverkopers een tweede leven. Daarnaast geven we ook artikelen aan goede doelen. Defecte artikelen gaan terug naar leveranciers voor garantieafhandeling. Wij gooien dus bijna niets weg.

Logistiek uitbesteden via bol.com

Met het uitwisselen van kennis willen we zowel andere ondernemers in de e-commerce als onze verkooppartners inspireren. Zij kunnen hun logistiek aan bol.com uitbesteden, en zo gebruikmaken van onze duurzame verpakkingsmaatregelen en efficiënte bezorging vanuit ons fulfilmentcenter. We gebruiken er 100% lokale wind- en zonne-energie.

Lees hier meer over het uitbesteden van je logistiek