Yes! Wij worden steeds duurzamerMaar, we zijn er nog niet

nieuw_huis_b_corp.jpg
large-2023_NBA_Q2_Vakantie_3840x1440.jpg

Groene energieZon op ons bolletje

In Waalwijk verdubbelden we het grondoppervlak van ons bol.com fulfilment center naar 100.000 m2, oftewel zo’n 15 voetbalvelden. Deze uitbreiding bevat veel innovaties. Het fulfilment center is gebouwd volgens de hoogste BREEAM-certificering (Outstanding), een methode voor het beoordelen van duurzaamheid van gebouwen.

Het fulfilment center draait op 100 procent Nederlandse zon- en windelektriciteit, onder andere opgewekt door het zonnedak met 13.000 zonnepanelen en de 4 windmolens naast het gebouw. Een enorm shuttlesysteem brengt de honderden vervoersbakken met voorraadartikelen op het juiste moment naar de juiste orderpicker. De energie die vrijkomt bij het afremmen van de vervoersbakken slaan we op en gebruiken we opnieuw.

Content_stack-BOL.COM_SELECTCX_Retour-ophalen-1.jpg

No packNo waste

Dagelijks verlaten tienduizenden artikelen onze warehouses. Met geavanceerde machines verpakken we zoveel mogelijk artikelen op maat in om verpakkingsmateriaal en lucht in verpakkingen te verminderen. En steeds vaker verpakken we zonder een zogenoemde omdoos: de kartonnen bol.com verpakking. In 2022 verstuurden we ongeveer 4,4 miljoen pakketten zonder kartonnen verpakking. Ruim 50 procent meer dan in 2021. Zo bespaarden we zo’n 2.200 ton karton. 

bollenbozen_pakket.jpg

BollebozenIedereen gelijk

Bol.com bollebozen is een initiatief van bol.com en zet zich in om taalachterstand tegen te gaan en digitale vaardigheden van kinderen te verbeteren. Zo dragen we bij aan het creëren van gelijke kansen voor kinderen in Nederland en België. Dat doen we met verschillende activiteiten waarmee we het plezier van lezen overbrengen en aanwakkeren. Maar ook door kinderen in spelvorm te helpen hun digitale vaardigheden te ontwikkelen. In 2022 bereikten we met onze activiteiten meer dan 250.000 kinderen. 

Mens_maatschappij

Duurzamer aanbodBetere keuzes

Wij willen het aandeel duurzamere artikelen in het totale assortiment steeds verder laten groeien. En we willen voor onze klanten de plek zijn om elke dag iets duurzamer te winkelen. Daarbij hoort ook dat we onze klanten goed informeren over wat een duurzamere keuze is en het makkelijker maken om een duurzamere keuze te maken. Dat doen we bijvoorbeeld in de omschrijving en met onze Duurzamere Keuze-labels. Hierin werken we samen met onafhankelijke kennisexperts als Milieu Centraal.

high_five_roze.png

Kleinere voetafdrukGrotere high five

Als eerste e-commercebedrijf in Nederland en België is de dienstverlening van bol.com sinds 2022 gecertificeerd volgens de Climate Neutral Certification Standard . Daar zijn we trots op. Maar wat betekent dat nu eigenlijk? 

Allereerst brachten we – samen met de Climate Neutral Group (CNG) – in kaart wat de CO2-uitstoot is van onze eigen processen. Vanaf het moment dat artikelen bij bol.com in een fulfilment center binnenkomen tot de bezorging aan de voordeur van de klant, en alles daar tussenin. Vervolgens stelden we reductiedoelen op volgens de regels en richtlijnen van het Parijsakkoord om de uitstoot van onze processen te verminderen.

Van onze eigen organisatie en operatie berekenden we de uitstoot. De berekening is inclusief de impact van fulfilment centers, kantoren en serverlocaties. Ook energieverbruik, verpakkingen en bezorging zijn meegenomen. We reduceren de uitstoot volgens de met CNG opgestelde reductiedoelen en wat overblijft compenseren we. Daarnaast is de operationele uitstoot berekend van de verkooppartners die via ons platform verkopen. Die uitstoot compenseren we ook.

Indirectie CO-2

Ook voor de rest van de keten brachten we de uitstoot in kaart. Inclusief de producten die wij verkopen. Onder de vlag van moederbedrijf Ahold Delhaize volgen we de richtlijnen van het Parijsakkoord, dat als doel heeft onder andere de opwarming van de aarde onder de 1,5°C te houden.

Afval opruimen

Kopen, kopen, kopen? Meer spullen vervuilen de wereld

Spullen vervuilen de wereld. Ze onttrekken grondstoffen aan de aarde en laten na gebruik hun sporen na. Tegelijkertijd is leven zonder spullen een illusie. En dus proberen we hier elke dag een stapje in te zetten, door onze klanten te stimuleren een duurzamere keuze te maken. Door onze partners te helpen verduurzamen. En door in gesprek te gaan met leveranciers. Zo proberen we de hele keten stap voor stap duurzamer te maken.

Toch hebben we nog een lange weg te gaan. Zo promoten en verkopen we ook niet-duurzame producten. Dit zijn namelijk de meest gangbare producten voor onze klanten. En zij staan bij ons in het middelpunt van alles wat we doen. Daar hebben we dus nog een flinke weg af te leggen. En we proberen onze klanten daarbij stap voor stap mee te nemen op die weg naar duurzamer winkelen. Werk aan de winkel dus!

Cycloon.jpg

Meer fietskoeriersMinder dieselbusjes

Het liefste vervoeren we onze artikelen met fietsen en 100% elektrische busjes. Zo hebben wij hiervoor onder andere een nauwe samenwerking met Cycloon. Hoewel we al veel vervoeren met duurzamer transport, rijden we ook nog steeds met dieselbusjes. Ook proberen we zoveel mogelijk bestellingen te combineren in 1 levering. Toch lukt dat nog niet altijd door de soms complexe puzzel van het samenbrengen van artikelen uit verschillende warehouses. We zijn dus goed op weg, maar hebben ook hier nog een flink stuk af te leggen.

Content_stack-20211207_Bol_Pijlers_Badminton_038.jpg

Opgewekte energieNog niet volledig zelfvoorzienend

Alle elektriciteit die we gebruiken is volledig afkomstig uit Nederlandse zonnepanelen en windmolens. Die wekken we voor een groot deel zelf op, maar een deel kopen we nog in van energieleveranciers. En we zijn nog niet volledig van het gas af. Dat willen we veranderen. Sterker nog: we willen zelfs meer opwekken dan we zelf kunnen gebruiken. Zodat we ons overschot kunnen delen met gebouwen om ons heen en bedrijven waarmee we samenwerken. Maar zover is het nu nog niet.

Content_stack-2022_Q4_verzenddoos_journey0071_klein.jpg

Doos om doosSlimmer inpakken

Al onze artikelen proberen we zo duurzaam mogelijk te verpakken. Door ze samen in 1 doos te stoppen met onze multi-inpakmachine. Of door de zogenoemde omdoos, de bol.com verpakking, achterwege te laten als dat kan. Slimmer verpakken betekent ook: kleinere pakketten, minder verpakkingsmateriaal en zo min mogelijk loze lucht. Daarmee benutten we de ruimte in vervoermiddelen beter en zijn er minder ritten nodig om hetzelfde aantal artikelen te bezorgen. En dat scheelt CO2-uitstoot. Toch ontkomen we er nog niet aan om helemaal geen eenmalig verpakkingsmateriaal te gebruiken. Sommige artikelen hebben voor een goede en veilige verzending nu eenmaal voldoende bescherming nodig. We proberen daarvoor zo goed mogelijk verpakkingsmateriaal te gebruiken en zoeken naar de beste alternatieven. Een ingewikkeld vraagstuk dat we nog niet opgelost hebben.

Content_stack-2022_Q1_Containerbegrippen_LogistiekeOntzorging_01_v2_HR.jpg

Retour hier! Elke retourzending is er 1 te veel

Ons retourpercentage is laag en daar zijn we blij mee. Want elke retourzending is er 1 te veel. Daarom proberen we ze zo goed mogelijk te vermijden. Bijvoorbeeld door onze klanten uitgebreid te informeren over de artikelen ze kopen. Met zoveel bestellingen is het helaas onvermijdelijk dat we sommige pakketjes weer retour krijgen. Soms raken die verpakkingen een beetje beschadigd. Maar dat betekent niet dat we ze weggooien. Zo’n artikel bieden we aan als Retourdeal. Na een strenge kwaliteitscontrole en met een goede korting. Onze klanten krijgen bovendien dezelfde voorwaarden en garanties als bij nieuwe artikelen. Zo krijgt een geretourneerd artikel weer een goede bestemming. Daarnaast doneren we artikelen die retour zijn gekomen regelmatig aan goede doelen.

Toch blijft elke retour er 1 teveel, waardoor we ons gehele proces continue proberen te verbeteren.

2021_Q3_BRMG_DISPLAY_ADVERTISING_ONSITE_POWERPOINT.jpg

Kleinere voetafdrukNog niet écht klimaatneutraal

Als eerste e-commercebedrijf in Nederland en België is bol.com gecertificeerd volgens de Climate Neutral Standard. Daar zijn we trots op. Het betekent echter nog niet dat we op dit moment al klimaatneutraal zijn. We reduceren onze uitstoot zo veel mogelijk en compenseren de uitstoot die overblijft. Die compensatie zien wij als een tijdelijke oplossing. Onze aandacht moeten we richten op het terugdringen van onze absolute uitstoot, zodat we uiteindelijk volledig klimaatneutraal en uitstootvrij zijn.

Hierin willen we de rest van onze keten meenemen. We kijken daarin ook naar de uitstoot waarover we niet direct controle hebben. Samen met onze partners en leveranciers kijken we hoe we ook hun uitstoot kunnen verminderen.